De Belastingdienst krijgt al jaren directe informatie van banken over het vermogen dat op spaarrekeningen staat. Daar komt deze week een extra stroom van gegevens bij: platforms zoals Marktplaats, Airbnb en Vinted gaan direct gegevens aanleveren aan de fiscus over de inkomsten van gebruikers, zo meldt NRC.

In eerste instantie gaat het over inkomsten uit handel in tweedehands spullen of huurinkomsten via Airbnb over het fiscale jaar 2023 van nieuwe gebruikers die zich afgelopen jaar hebben aangemeld. De belastingaangifte voor dat jaar kan vanaf 1 maart worden ingediend.

De platforms zijn intussen bezig om de inkomstengegevens van gebruikers die zich vóór 2023 hebben aangemeld, ook in kaart te brengen. Vanaf volgend jaar kunnen de platforms dan over alle gebruikers de inkomsten gaan melden, aldus NRC.

Vanaf 31 januari krijgt de Belastingdienst de eerste rapportages binnen. Of dat gevolgen heeft voor de belastingaangifte over 2023 van personen hangt af van de individuele situatie. Tegenover de krant wil de fiscus geen uitspraken doen over de te verwachten opbrengst.

Voor particulieren geldt dat als je naast inkomsten uit bijvoorbeeld loondienst nog andere inkomsten hebt, die aangegeven moeten worden onder het kopje 'overige inkomsten' bij de Belastingdienst.

Ben je zelfstandig ondernemer (IB-ondernemer) voor de Belastingdienst, dan moet je de inkomsten uit de verkoop op tweedehandsplatforms of huurinkomsten uit Airbnb ook opgeven.

Lees ook: Fiscus weet nu al hoeveel rendement je als belegger gaat maken in 2025: bijna 6% – maar Hoge Raad grijpt mogelijk in

Belastingaangifte: check of gegevens goed zijn ingevuld

Momenteel is het zo dat de Belastingdienst de aangifte deels al vooraf invult met gegevens over onder meer banktegoeden. Het idee is om dat ook te gaan doen met de gegevens die worden aangeleverd door platforms zoals Marktplaats en Airbnb.

De Belastingdienst raadt standaard wel aan om de vooraf ingevulde gegevens zelf te controleren. Bij het versturen van de belastingaangifte ben je als belastingplichtige uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de WOZ-waarde van je eigen woning, die meestal al vooraf is ingevuld. Deze schatting van de gemeente over de marktwaarde van huizen wordt bij de belastingaangifte gebruikt om de hoogte van het eigenwoningforfait te bepalen.

Voor woningen met een waarde tussen de 75.000 euro en 1,2 miljoen euro is het eigenwoningforfait in 2023 0,35 procent van de WOZ-waarde. Van belang hierbij is dat voor het belastingjaar 2023 de WOZ-waarde van het voorgaande jaar relevant is, ofwel: de peildatum is dan 1 januari 2022.

LEES OOK: Hoger salaris gekregen in januari? Check wat extra loon betekent voor huur- of zorgtoeslag